Sportski lekarski pregled

Otišlo dete na probni trening. Svidela mu se atmosfera na treningu, svidela mu se ekipa, trener, Vi popunili pristupnicu, doneli je treneru I trener Vam govori da je to lepo I da mu je baš drago što ste se odlučili baš za treniranje u njegovoj grupi ali da morate dete da odvedete na obavezan lekarski pregled. I kreću opet pitanja:

Zbog čega je važno I zbog čega moramo da radimo lekarski pregled? Kod lekara koje specijalnosti se mora obaviti sportski lekarski pregled? Šta pregled obuhvata? Šta se na pregledima najčešće može otkriti? Koliko sportski lekarski pregled važi? Da li je potrebno sa sobom poneti neku dokumentaciju?

Za odgovore na ova pitanja pozvali smo doktora sportske medicine Bojana Ćećeza, sa kojim mi kao Odbojkaški Klub “Novi Beograd” godinama sarađujemo.

Doktore, krenućemo od pitanja koje nas sve prvo zatekne, zbog čega se rade redovni lekarski pregledi?

Ukoliko se vrše redovni sportsko medicinski pregledi, mala je šansa da se tokom bavljenja sportskim aktivnostima razvije neki poremećaj i ostane neprimećen. Redovni sportski pregledi su najbolji način prevencije i omogućavanja organizmu da postigne maksimum u bavljenju sportom.

Kod lekara koje specijalnosti se mora obaviti sportski lekarski pregled?

Ove preglede obavezno moraju da rade lekari specijalisti sportske medicine i ordinacije akreditovane za ovakve preglede.

Šta pregled obuhvata?

Pregled obuhvata kompletan fizikalni pregled bazirajući se na muskulo skeletni sistem, pregled zuba a posebna pažnja se obraća na kardiorespiratorni nalaz u sklopu koga se obavezno radi i EKG.

Šta se na pregledima najčešće može otkriti?

Pregledima se najčešće otkrivaju deformiteti kičme, kolena, stopala i odmah se upozoravaju sportisti i njihovi roditelji o potrebnom tretmanu za taj poremećaj. Takođe se posebna pažnja poklanja zdravlju zuba. Sportista ne sme da ima pokvarena 3 zuba, ukoliko se ustanovi da ih ipak ima, mora u najkraćem roku da ih sanira jer pokvareni zubi su najveća opasnost da se infekcija proširi na kardiorespiratorni sistem i na sam srčani mišić i zaliske u srcu.

Kada su kardiološki poremećaji u pitanju (poremećaji koji najviše brinu kako roditelje tako I trenere), najčešći je šum na srcu koji je na svu sreću u najvećem broju slučajeva fiziološki i potrebno je samo praćenje ukoliko sportista nema izražene kardiološke tegobe u vidu bola u grudima, nesvestice, glavobolje, gubitke svesti. Ukoliko se primate jači šumovi sportisti je potrebno uraditi UZ srca i samo redovno kontrolisati dok se šum ne izgubi a to se dešava najkasnije do puberteta kad se potpuno izgubi. Ono što je jako bitno za znati, jeste:

SA FIZIOLOŠKIM ŠUMOM NA SRCU SPORTISTI SE POTPUNO NORMALNO BAVE SVIM FIZIČKIM AKTIVNOSTIMA.

Od ostalih promena koje se mogu videti na EKG zapisu najčešće se nalaze ekstra sistole zbog kojih se mora uraditi test opterećenja i videti kako se srce ponaša u naporu, kao i neki drugi poremećaji ritma i sindromi koji zahtevaju još ozbiljniji tretman u smislu detaljnijih kardioloških ispitivanja (UZ srca, holter EKG, holter TA, test opterećenja, MR srca, laboratorijske analize...).

Koliko sportski lekarski pregled važi?

Lekarski pregled važi 6 meseci, tako da se on mora obaviti dva puta tokom kalendarske godine.

Da li je potrebno poneti neku dokumentaciju na sam pregled?

Što se tiče papirologije I protokola koji mora da se ispoštuje, tu su upitnik I potvrda. Takođe u zavisnosti od sporta, sportista je dužan da sa sobom ponese I sportsku legitimaciju ili neki drugi formular, koji lekar na kraju pregleda, overava I na taj način sportista stiče pravo treniranja I nastupa.

Kada je odbojka u pitanju na sportski lekarski pregled se OBAVEZNO nosi M3 obrazac, koji sportisti daje pravo nastupa na utakmici.

Upitnik je formular koji sportista popunjava (anamneza zdravstvenog stanja), predaje je lekaru, lekar ga dopunjava I čuva u svojoj arhivi.

Potvrdu sportista popunjava samo sa svojim osnovnim podacima, dok lekar, u za to predviđenom delu, daje zaključak. Potvrda se vraća treneru I čuva u klubskoj arhivi.

Sad kada smo roditeljima dali odgovor na sva najbitnija pitanja, da li biste roditeljima I deci poručili još nešto?

Pored toga što obavezu rađenja obaveznog sportskog lekarskog pregleda, propisuje Zakon o sportu, rađenje lekarskog pregleda predstavlja obavezu i odgovornost prema sebi i svom zdravlju.

Vreme I novac koji se odvoje za obavljanje pregleda su najmanje što možete da uradite za svoje dete I sebe, a benefiti su veliki, ukoliko je sve u redu dobijate mir a ukoliko nije otkriveni zdravstveni problem krećete da lečite na vreme I na taj način pomažete svom detetu.

Poštovani roditellji, dragi sportisti I kolege treneri, nadamo se da smo vam barem malo približili važnost rađenja sportskog lekarskog pregleda. Za sva dodatna pitanja I obavljanje svih lekarskih pregleda kroz koje jedan sportista mora ili ima potrebu da prođe, od srca vam preporučujemo dr. Bojana Ćećeza I njegovu Specijalističku Ordinaciju Sportske Medicine Sport Medico u ul. Mažuranićeva 32, br. telefona 011/285-1290 I 060/646-6174

Note for my self and my colegues coaches

Ne zaboravi da dete uputiš na lekarski pregled!!! Ukoliko je potrebno objasni roditelju i detetu važnost obavljanja pregleda!!! Vodi računa o datumu do kog važi lekarski pregled!!!

 

Predsednik i trener Odbojkaškog Kluba "Novi Beograd".

Diplomirani menadžer u sportu i diplomirani strukovni trener u sportu odbojka. 

Majka dve devojčice.

Najnovije:

Komentari