NIKAD PORAZ, SAMO LEKCIJA

Takmičarska sezona 2019/2020 uveliko traje. Odbojkaški Klub „Novi Beograd“ je imao tu sreću i mogućnost da kako svojim „starim“ igračicama tako i svim svojim članovima koji su nam se pridružili u septembru mesecu, pruži učestvovanje u ligama za njihove uzrasne kategorije, koje organizuje Odbojkaški Savez Beograda.

Kako sezona odmiče, počinjemo da postavljamo sebi ona čuvena pitanja, koja tim trenera postavlja u svakom klubu: da li smo na pravom putu? da li smo trebali sve igračice da prijavimo i uključimo u zvanična takmičenja? da li napredujemo u pravom smeru?

Nakon završenog 8. Međunarodnog sajma sporta i puno lepih utisaka i stvorenih uspomena, pitanje koje nas je namučilo jeste, da li smo trebali i same početnike da uključimo u sistem takmičenja, igračice koje treniraju svega mesec do dva dana, tj. da li smo trebali da prijavimo i vodimo na utakmice i nedovoljno obučene igračice?

Kao treneri koji su se školovali za ovaj posao, odmah smo se vratili osnovama i podsetili se šta je sport u svojoj suštini, podsetili se njegove definicije, od kojih bismo izdvojili dve:

„U širem smislu sport se definiše kao delatnost, koja obuhvata takmičarsku aktivnost, specifičnu pripremu za takmičenje, specifične odnose i veze u sferi te delatnosti uzete u celini, dok je u užem smislu, sport orijentisan na postizanje sportskih rezultata.“ Vladimir J. Koprivica

„Sport je deo fizičke kulture koji obuhvata svaki oblik organizovanog i neorganizovanog obavljanja sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti od strane fizičkih i pravnih lica u sistemu sporta, u cilju zadovoljenja potreba čoveka za stvaralaštvom, afirmacijom, fizičkim vežbanjem i takmičenjem sa drugima.“  Zakon o sportu

HM! HM! HM!

Takmičarska aktivnost, takmičenje, priprema za takmičenje....

Uf, sad nam je odmah lakše! Na pravom smo putu!

Sada kada smo prošli kroz definicije, koje su izvedene od strane najvećih profesionalaca struke, možemo odahnuti i reći da smo na pravom putu.

Uključivanje dece od najmlađih dana i prvih koraka, ima velike prednosti kojih moramo biti svesni: treniranje dobija jedan sasvim novi smisao i viši cilj, dete dobija motiv više za ulaganje većeg truda u svaki trening, bolje razumevanje odbojkaške igre, učenje pravila odbojkaške igre, zbližavanje sa svojim saigračicama, druženje....

Loša strana.....

Ako nas pitate loše strane kod dece i u njihovom igračkom razvoju nema. Lošu stranu predstavljaju samo roditelji i njihov stav da na utakmici mora da se pobedi. Stvaranje pritiska kod deteta i stvaranje pritiska kod trenera je nešto što nikome ništa dobro nije donelo, pritisak može samo dovesti do demoralisanja deteta i na kraju odustajanja od treniranja. Pritisak trenera, koji prave bilo roditelji, bilo uprava kluba (na nivou najmlađih takmičarskih grupa) nije nešto što vodi ka pobedi. U našoj svakodnevnici je mnogo stvari kojima smo opterećeni (škola, posao, ljubav) i zato sport i treniranje prvenstveno treba da bude zabavno i edukativno. Sport i treniranje treba da nas pokreće i motiviše da budemo bolji, da pobeđujemo sebe i svoje strahove a zatim i protivnika.

Svakom roditelju, koji posle par treninga i par utakmice dođe i pita, da li će od mog deteta biti „nešto“ ili „neko“? dajemo uvek isti odgovor:

Biće čovek!!!

Čovek koji zna da se druži, da prihvati i poraz i pobedu, da ponosno korača kroz život i svaku situaciju u kojoj se nađe, čovek koji će steći prijatelje za ceo život i čovek koji će kroz treniranje i takmičenja stvoriti mnogo lepih uspomena kojima će se uvek rado vraćati i koje će mu hraniti i dušu i um!

Note for my self and my colegues coaches

Kao i sve u životu tako i u sportu sve ima svoje dve strane medalje, svoje dobre i loše strane. Važan je naš ugao posmatranja, naš pogled na život i naš izbor prilikom donošenja odluka. Zato budimo mudri u pravljenju odluka and always look on the bright side of life!

Predsednik i trener Odbojkaškog Kluba "Novi Beograd".

Diplomirani menadžer u sportu i diplomirani strukovni trener u sportu odbojka. 

Majka dve devojčice.

Najnovije:

Komentari