Kako odabrati pravi sport za dete?

I tako poraslo nama dete. Došli školski dani, brojne obaveze i dete sa punim rukama flajera sa kojih neko viče DOĐITE KOD NAS DA TRENIRATE, NAJBOLJI SMO!!! Dete opijeno šarenilom sa njih sve bi htelo da trenira, i fudbal i karate i košarku i odbojku, i balet, naravno uz likovnu i muzičku radionicu. I eto nama još jedne „muke“ i još jedne situacije u kojoj moramo da budemo „pametni“ i uradimo pravu stvar i izaberemo najbolje za naše dete. I tako pitanja krenu da se nižu:

Kako izabrati najbolju školu sporta? Šta je najbitnije? Fizičke predispozicije deteta? Lokacija? Društvo? Broj termina? Visina članarine? 

Mnogo pitanja koja traže mudre odgovore i mudre izbore. Kao trener i roditelj dajem sebi za pravo da vam pomognem i odgovorim na par pitanja koja vas muče prilikom odabira adekvatne sportske aktivnosti za vaše dete.

Prvo pitanje na koje morate da nađete odgovor, jeste, koji sport interesuje moje dete i da li poseduje fizičke predispozicije za bavljenje istim? Fizičke predispozicije i interesovanja deteta, koje vi najbolje poznajete moraju da Vam predstavljaju početnu stavku prilikom izbora, sa akcentom na interesovanje deteta. Sledeće pitanje koje se nameće je, gde mi je najbliže da ga vodim, za koju aktivnost treba da odvojim najmanje vremena? Vreme u kojem živimo je brzo i ludo, slobodnog vremena u suštini i nemamo, pored poslova koje radimo i obaveza oko kuće i detetove škole, tako da VELIKU ulogu igraju lokacija i vreme održavanja treninga. Istina, jako bitna stavka (potvrdili smo je svi kada smo postali roditelji i ušli u mašinu koja ne staje). Zatim dolazimo do dela zvanog društvo i onog čuvenog „ali tamo idu svi moji drugari“ (kao da ih vodite na preživljavanje a ne na trening pa mora da ima svoju ekipu iz škole ili kraja), i pitanja da li treba ići "kud svi Turci" ili ipak napraviti drugačiji izbor?  

Ali da li su zaista lokacija i društvo najbitniji? Da li je najbliže i najkavlitetnije? Da li izborom najbliže škole sporta pravimo pravi izbor?

Ovde ćemo prednost dati iskustvu koje nas u ovom slučaju demantuje, i govori da nisu najvažnija ni lokacija, ni društvo ni broj termina već da je najbitnija stavka, u odabiru sporta, trener tj. osoba kojoj sa poverenjem ostavljamo dete na par sati nedeljno, osoba kojoj verujete da će na pravi način oblikovati vaše dete, kako fizički tako i karakterno.

Zbog čega se ovo pokazalo kao najbitnija stavka u odabiru sporta i sredine za dete?

Odgovor je vrlo jednostavan. Trener koji prvi uvodi dete u sport, gradi odnos deteta prema sportu, odnos koji će ga pratiti do kraja života. Ukoliko je trener stručan, voli svoj posao, voli rad sa decom, radi na svom usavršavanju, svakom detetu prilazi sa razumevanjem i željom da se razvije i dostigne svoj maksimum, onda je to prava osoba za vaše dete.

NIJE ZNANJE, ZNATI, VEĆ JE ZNANJE, ZNANJE DATI!

Fenomenalan spoj je bivši vrhunski igrač i sjajan trener i pedagog. Na žalost takvih je malo. Tako da prilikom odabira trenera veoma je bitna činjenica, da li trener ume da svoje stečeno znanje i iskustvo prenese na sportiste koje obučava.  

Pored znanja koje se odnosi na sam sport, trener je osoba koja dete uči o timskom radu i saradnji, poštovanju kako sebe i svoje ličnosti, tako i drugih, toleranciji. Neko ko živi i to prenosi na druge, da uspeh nije samo pobeda, već ulaganje maksimalnog truda, svaki lični i timski napredak, dostojanstveno ponašanje kako u pobedi tako i u porazu. Neko kome su SPORTISTI PRIMARNI A POBEDA SEKUNDARNA!

Sve gore napisano zvuči krajnje „normalno“, jednostavno i nešto što se podrazumeva. Ali vreme, kojeg imamo sve manje, čini da ove korake zaboravimo i zanemarimo. Kao trener i roditelj Vas molim da „žrtvujete“ par sati godišnje, odete do fiskulturne sale ili hale, pogledate detetov trening, procenite da li je to prava sredina, da se uključite u detetovo bavljenje sportom i uživate zajedno u njemu. Razgovarajte sa trenerom, razgovarajte sa detetom, dođite zajedno do zaključka i onda ili nastavite ili odustanite. Dozvolite detetu i sebi da birate, da birate trenera, da birate uslove u kojima će trenirati, da birate lokaciju, da birate društvo, da biste na kraju dobili rezultate kojima težimo, zdrav život, zdrave navike i zdravo društvo.

Note for my self and my colegues coaches

Treneri nisu božanska bića!!! Nismo mi ni najpametniji ni najsavršeniji!!! I mi grešimo!!! Nije ni nama svaki dan Nova godina!!! Priznaj sebi!!! Budi svestan sebe i svojih mogućnosti!!! Ispravi svoje greške!!! Izvini se sebi, svom igraču, roditelju.... i nastavi hrabro u nove pobede!!!  

Najgori igrač u sali je boljli od onog sa zidića ispred zgrade!!!

Predsednik i trener Odbojkaškog Kluba "Novi Beograd".

Diplomirani menadžer u sportu i diplomirani strukovni trener u sportu odbojka. 

Majka dve devojčice.

Najnovije:

Komentari